Головні Новини

Свіжі новини України та всього Світу

Наука та Техніка

У Хорватії археологи знайшли давньогрецький шолом

Фото: AP

давньогрецький шолом

Шолом виявили поблизу села Закоторац на півострові Пелєшаць, приблизно за 70 кілометрів на північний захід від Дубровника.

Археологи знайшли давньогрецький шолом у курганах на півдні Хорватії. Про це повідомляє Euronews.

На думку вчених, він може пролити світло на історію іллірійців, племінного народу зі східної Адріатики та Балкан.

Шолом є другим у своєму роді, знайденим у цьому регіоні, після аналогічної знахідки у 2020 році. Обидва предмети датуються 5-6 століттям до нашої ери – періодом, коли, на думку істориків, місцеві іллірійські громади процвітали.

Хоча про культуру та мову іллірійців відомо небагато, відомо, що вони жили племенами. Вважається, що плем’я, яке населяло область Пелешац на території сучасної південної Хорватії, процвітало завдяки контролю над стратегічно важливими морськими торговельними шляхами навколо півострова.

Іллірійці, які жили вздовж східної Адріатики щонайменше з другого тисячоліття до нашої ери, зазнали жорстокої поразки від римлян, які вторглися в останні роки 1 століття до нашої ери.

Хоча шоломи були знайдені в курганах, вони не були частиною поховальних ритуалів. Експерти припускають, що вони були покладені набагато пізніше, можливо, як подарунки в релігійному або церемоніальному контексті.

 AP

Раніше повідомлялося, що шведські дослідники знайшли понад 30 000 артефактів, що залишилися від середньовічної епохи під час розкопок в в місті Кальмар.

У Мексиці виявили 1500-річне поховання

Новини від Корреспондент.net в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/korrespondentnet та WhatsApp

Джерело: ua.korrespondent.net

ЗАЛИШИТЬ ВІДПОВІДЬ

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Артем Школьний – це видатна постать у світі журналістики та публіцистики і головний редактор сайту Головні Новини, яка відзначається своїм талантом та професіоналізмом у створенні інформаційного контенту. Вже з молодих років виявив великий інтерес до подій, що відбуваються у світі.