Головні Новини

Свіжі новини України та всього Світу

Пресрелізи

Як обрати напрям допомоги країні сьогодні – радить Андрій Матюха Favbet Foundation

Три роки тому компанія Favbet створила благодійний фонд, що зосередився на вихованні та підтримці молодого покоління. Через різноманітні освітні, медичні та спортивні ініціативи, їх бачення полягало у формуванні майбутньої України мрії. Проте з початком масштабного вторгнення фонд Favbet Foundation швидко переорієнтував свої зусилля на підтримку Збройних сил, перерозподіливши майже всі свої проєкти на допомогу тим, хто захищає країну на передовій.

Останнім часом допомога, що надається Силам оборони, перетворилася на добре організований мілітарі-хаб, тоді як гуманітарні зусилля зосередились на освітніх та спортивних програмах розвитку дітей і підлітків. Зараз 70% коштів фонду спрямовується на підтримку ЗСУ, а решта 30% виділяється на освітні, соціальні та спортивні ініціативи, а також на допомогу постраждалим від війни та внутрішньо переміщеним особам.

Андрій Матюха, президент Favbet Foundation, поділився порадами команди фонду щодо того, як обирати сфери допомоги Україні, щоб бути максимально корисними.

В першу чергу допомагайте ЗСУ

Favbet Foundation зосереджує свої зусилля на забезпеченні українських військових автомобілями та безпілотниками. Ці важливі ресурси часто втрачаються під час виконання бойових завдань, що робить потребу в них постійною. Те саме можна сказати про системи зв’язку та інше передове технологічне обладнання. У зимовий період також стають важливі зарядні станції, обігрівачі та комплекти зимової форми.

Час — це найбільший виклик, з яким ми стикаємося як на початкових етапах вторгнення, так і сьогодні. Ситуація на передовій постійно змінюється, і всі процеси в нашій організації повинні відповідним чином адаптуватися. Наші бійці не можуть дозволити собі чекати тижнями, щоб отримати заміну втраченої техніки, або залишатися без важливого обладнання, такого як безпілотники та прилади нічного бачення, протягом тривалого часу. Тому наше завдання виходить за рамки простого пошуку, придбання та доставки цих предметів; наша мета — зробити це в найкоротші терміни. 

Сьогодні забезпечення потреб нашої армії має бути першочерговим завданням не лише для уряду та бізнесу та волонтерів, а й для кожного окремого громадянина України. За підтримки Favbet Foundation та FAVBET допомога Збройним Силам України та іншим Силам оборони вже перевищила суму в 190 мільйонів гривень, куди входять понад 250 транспортних засобів і понад 130 безпілотників різних типів для Сил оборони. Крім цього на суму 57,45 млн грн компанія закупила 53 нові пікапи для проєкту «Армія дронів» Генштабу, Держспецзв’язку, Міністерства оборони, Міністерства цифрової трансформації та фандрейзингової платформи UNITED24, спрямована на створення підрозділу ударних БПЛА. Крім того, FAVBET двічі виділяла по 10 млн грн на спільні заходи «Операція «Єдність» і «Операція «Єдність-2». Ці проєкти, запущені платформою збору коштів UNITED24, Фондом компетентної допомоги армії «Повернись живим» і monobank, спрямовані на придбання 5000 безпілотників FPV. Крім того, ми внесли 4 мільйони гривень у проєкт UNITED24 «Безпечне небо», спрямований на оснащення сил протиповітряної оборони найсучаснішою системою датчиків розпізнавання повітряних цілей.

У межах наших зобов’язань щодо підтримки військових FAVBET також виступає меценатом роти ударних безпілотників «ФАВОРИТ» під керівництвом Дениса Перча.

Підтримуйте тих, хто постраждав від війни

Вибух на Каховській ГЕС призвів до жахливої гуманітарної кризи та продемонстрував важливість об’єднання та взаємодопомоги. Команда Favbet Foundation брала активну участь у наданні допомоги постраждалому регіону, відмовляючись залишатися пасивною перед обличчям катастрофи. Після вибуху дамби співробітники фонду перевезли до Херсона значну кількість необхідних ресурсів. Це два буси з трьома тоннами питної води та додаткова тонна медичного майна, що було доставлено до Херсонської міської клінічної лікарні імені О.С. Лучанський. 

FAVBET також спрямував 5 мільйонів гривень на проєкт «Допоможемо рятувальникам» від UNITED24, що займався ліквідацією наслідків російського теракту. У співпраці з Crvena Kalyna та Dobro Dobrim DoDo та разом з українськими переселенцями у Загребі ми успішно зібрали понад 11 тонн необхідних речей для переселенців — від одягу та засобів гігієни до ліків та кормів для тварин.

Дбайте про психологічний стан та добробут українців

Психологічне благополуччя наших громадян, особливо дітей, завжди залишатиметься цінним напрямом наших зусиль. Ще до початку війни команда Favbet Foundation відвідувала дитячі будинки та організовувала різноманітні заходи для підлітків. Зараз вкрай актуальним є відновлення психологічного стану дітей, що відчули на собі вплив війни. Так, на початку війни Favbet Foundation заснував Центр адаптації в хорватському Загребі, щоб надавати життєво важливу психологічну та гуманітарну допомогу українським переселенцям. З наближенням літа фонд взяв на себе подальші ініціативи, організовуючи освітні програми як для дітей, так і для дорослих, а також пропонуючи безплатні курси в різних сферах. Центр також розширює свою допомогу, надаючи юридичну та психологічну підтримку тим, хто її потребує.

Впроваджуйте ініціативи з всебічного розвитку молоді

Пережити стрес війни можна легше, займаючись спортом. Важливість спорту очевидна для всіх, і в нинішніх обставинах він слугує засобом навігації в стресових сценаріях і сприяє як фізичному, так і психічному благополуччю. Тому в рамках нашої благодійних зусиль ми наполегливо розвиваємо сферу спорту для молоді України. Зокрема, в межах нашого довгострокового проєкту «Клуб супергероїв» ми започаткували ініціативу «Сильніші разом», яка спеціально розроблена, щоб розширити можливості дітей, особливо з сімей військовослужбовців та ВПО, допомагаючи їм відкрити та розвинути свої вроджені спортивні здібності.

Завдяки цій програмі десятки дітей отримали можливість безплатно займатись різними видами спорту та вдосконалювати себе кожного дня. Зараз в межах ініціативи діє чотири секції: заняття з футболу та баскетболу у центрі «Спорт для всіх», а також бокс та боротьба в бійцівському клубі «SpartaBox»

Важливою є й підтримка освітніх ініціатив, адже вони — ключ до успіху для багатьох юних українців. В межах «Клубу супергероїв» ми запровадили одразу два освітні проєкти. В межах першого, «Сила в знаннях», Favbet Foundation передав 5500 комплектів канцтоварів дітям із сімей переселенців та військовослужбовців. Другий, IT Kids у співпраці з Code Club Ukraine, присвячений IT-освіті. Сьогодні наш курс «Новий Python» успішно пройшли 352 дитини, у тому числі 156 із сімей військовослужбовців та ВПО. Навчанням дітей займались 33 досвідчені ментори.

Зараз ми готуємось до запуску наступного етапу IT Kids. Наприкінці січня у нас стартує безкоштовний курс програмування Scratch, спеціально розроблений для дітей віком від 8 до 11 років. Сподіваємось, що ці та інші проєкти Favbet Foundation зможуть закласти міцний фундамент розвитку нашої молоді навіть в розпал війни, яка прагне позбавити їх майбутнього.

Артем Школьний – це видатна постать у світі журналістики та публіцистики і головний редактор сайту Головні Новини, яка відзначається своїм талантом та професіоналізмом у створенні інформаційного контенту. Вже з молодих років виявив великий інтерес до подій, що відбуваються у світі.