Головні Новини

Свіжі новини України та всього Світу

ГДЗ

У підручнику з української мови знайшли посилання на порносайт. Автор Олександр Авраменко звернувся до поліції

У підручнику з української мови для 10 класу авторства відомого мовознавця Олександра Авраменка знайшли посилання на сайт з порнографією. Підозрюють, що це робота хакерів ㅡ про цей інцидент уже розповіли кіберполіції.

Про посилання на сайт з порно у підручнику розповів користувач toxacheep у TikTok.

Так, у підручнику «Українська мова (рівень стандарту)» для 10 класу закладів загальної середньої освіти авторства Олександра Авраменка посилання на сайт із порнографічним контентом можна знайти на сторінці 189 під текстом про шкільну форму ㅡ як у друкованому, так і в електронному варіанті підручника.

За словами помічниці Олександра Авраменка, редактори підручника хотіли залишити посилання на адміністрацію міста Новомиргород Кіровоградської області.

Серед ймовірних причин некоректного посилання може бути помилка на літеру (за адресою «novomyrgorod.com» є сайт місцевого видання) або ж посилання на застарілу адресу сайту міста.

Наприклад, архів сайту, де тепер є порнографічні матеріали, показує, що раніше там справді публікувались новини про Новомиргород. Це ж посилання досі можна знайти у Wikipedia як офіційний портал Новомиргорода ㅡ це помітили наші читачі, дякуємо їм за уважність.

Однак у будь-якому разі воно було б некоректним, адже посилання на чинний сайт міської адміністрації таке: rada-novomirgorod.gov.ua.

, фото

скриншот

ОНОВЛЕНО (17:30). Як вказали нам читачі спільноти hromadske, ймовірно, власники старого домену, на якому розташовувався сайт міської адміністрації, не поновили його, а просто почали користуватися старим.

Таким чином, той старий домен міг придбати будь-хто і розміщувати на ньому будь-яку інформацію, зокрема й порнографічний контент. Це ж пізніше підтвердив і сам автор, Олександр Авраменко, вказавши, що посилання мало вести на сайт Новомиргородського району Кіровоградської області.

Наразі сам автор підручника вже знає про помилку у книжці та звернувся до правоохоронців.

«Як нам сказали, це робота хакерів. Ми вже отримували дзвінки стосовно цього посилання і відреагували на це. Ми поскаржилися до кіберполіції», ㅡ розповіла помічниця мовознавця Оксана Авраменко, пише «ТСН».

Наразі ми звернулися по коментар до видавництва «Грамота», яке видало цей підручник.

ОНОВЛЕНО (17:30). Автор підручника Олександр Авраменко пізніше виклав фото заяви видавництва «Грамота» до кіберполіції щодо цього інциденту.

читайте також

Цей інцидент з посиланням на сайт з порнографією у підручнику з української мови для 10 класу викликає серйозні обурення серед громадськості та батьків учнів. Знайшовши посилання, користувач toxacheep розмістив відео на TikTok, що швидко поширилося в соціальних мережах.

Зазначимо, що дане посилання можна знайти як у друкованому, так і в електронному варіанті підручника “Українська мова (рівень стандарту)” для 10 класу. Промовляємо про некоректну природу такого посилання, яке одразу привлекло увагу громадськості і перевернуло життя автора підручника та видавництва “Грамота”.

Можливим поясненням некоректного посилання є помилка на літеру або застаріла адреса сайту, як це вказує помічниця Олександра Авраменка. Крім того, можливо, що власники старого домену, на якому розташовувався сайт міської адміністрації, не поновили його і просто почали користуватися старим. Це некоректне посилання, незалежно від своєї природи, було виявлено самим автором підручника, який вже звернувся до правоохоронних органів щодо цього інциденту.

Згідно зі звітом, автор вже повідомив кіберполіцію щодо цього інциденту, що свідчить про серйозність ситуації. Важливо зазначити, що Авраменко показав фото заяви видавництва “Грамота” до кіберполіції, щоб акцентувати увагу на цьому питанні.

Цей випадок підкреслює необхідність перевірки і контролю за матеріалами, що навчаються у підручниках, а також за посиланнями, що подаються в них. Видавництва повинні бути відповідальними за контент, який вони публікують у своїх продуктах, особливо в окремих предметних галузях, де діти можуть бути вразливими.

Уряд та освітні органи повинні також приділяти особливу увагу контролю матеріалів у підручниках, шляхом зваженого та систематичного процесу перегляду та затвердження. Тільки таким чином можна запобігти подібним інцидентам у майбутньому і забезпечити безпеку та належну якість освіти для всіх студентів.

Джерело: hromadske.ua

ЗАЛИШИТЬ ВІДПОВІДЬ

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Артем Школьний – це видатна постать у світі журналістики та публіцистики і головний редактор сайту Головні Новини, яка відзначається своїм талантом та професіоналізмом у створенні інформаційного контенту. Вже з молодих років виявив великий інтерес до подій, що відбуваються у світі.