Головні Новини

Свіжі новини України та всього Світу

ГДЗ

Домашнее задание списывают 82% старшеклассников

Просмотров: 4094

Команда интерактивной платформы «Skysmart Класс» провела опрос, чтобы выяснить, как дети справляются с домашними заданиями. В исследовании приняли участие 1700 учеников 5-11 классов из разных школ со всей страны. 

Опрос показал, что чем старше школьник, тем меньше внимания он уделяет домашней работе. Среди пятиклассников домашние задания ежедневно выполняют 98,55%. В 8 классе таких уже 82%. А среди учеников 11 класса ежедневно над «домашкой» сидят только 76%.

При этом многим детям необходима помощь с домашними заданиями. Так, почти четверть учеников 5 классов признались, что довольно часто не могут справиться с «домашкой». Сложнее всего приходится ученикам 8 и 9 классов – там помощь нужна 43% и 40% соответственно. 

В старших классах ситуация становится легче с точки зрения домашних заданий, но появляется дополнительная нагрузка в виде подготовки к экзаменам, и «домашки» отходят на второй план. Только 32% выпускников считают, что не могут самостоятельно сделать заданное на дом. 

Как показало исследование, родители готовы делать «домашку» вместе с детьми, но в основном в младшей и средней школе. 85% пятиклассников могут рассчитывать на помощь мам и пап, но только треть учеников 11 класса хотя бы иногда получает помощь от старших. И то не по всем предметам. Например, с русским и литературой родители еще могут помочь, а вот в английском, информатике и химии они сами разбираются недостаточно. 

Чаще всего проблемы возникают при выполнении домашних заданий по математике, алгебре, геометрии, физике, русскому и английскому.

Неудивительно, что школьники пользуются сайтами с готовыми домашними заданиями. И чем ближе к выпускному, тем больше детей регулярно прибегают к помощи ГДЗ:

5 класс – 32%

6 класс – 43%

7 класс – 59%

8 класс – 78%

9 класс – 82%

10 класс – 82%

11 класс – 78%

Активнее всего пользуются такими ресурсами восьмиклассники – более 18% признались, что открывают такие сайты при выполнении каждой «домашки» или самостоятельной работы.

Среди лидирующих причин списывать «домашку» – страх получить плохую оценку. Со временем эта тревога растет: в 5 классе лишь 14% учеников называют эту причину, но уже в 8 классе 38% детей списывают именно из-за опасения увидеть в дневнике двойку.

Вторая по популярности причина – нехватка времени. И здесь тоже восьмиклассникам приходится труднее всего: каждый третий сказал, что домашних заданий слишком много. В 9, 10 и 11 классах ситуация ненамного лучше – на перегруженность жалуется 25, 26 и 20 процентов детей соответственно.

Примерно столько же детей жалуется на то, что не успевает разобраться в темах в школе. В 5 классе за объяснениями учителя не успевает 3% учеников, в 6 таких уже 8%, в 7 – 13%, в 8 – 20%, в 9 – 27%, в 10 – 27%, а в 11 – 20%.

Гораздо меньше тех, кто не хочет углубляться в домашние задания потому, что они кажутся им неинтересными: в 5 классе над тетрадкой скучают лишь 3%, в 6 – 6%, в 7 и 8 – примерно по 8%, в 9 классе – уже 13%, в 10 – 15%, а в 11 – 11%.

Есть и те, кто просто не видит смысла в предмете и потому не хочет тратить время на его изучение. Но эта проблема характерна для старшеклассников, которые уже определились с вузом и будущей карьерой. Примерно 13% десятиклассников и 23% одиннадцатиклассников заявили, что просто не хотят тратить время на «домашку» по тому или иному предмету.

– Списывают не редкие лентяи, списывание – явление массовое. До 7 класса «домашки» делаются при помощи родителей, а уже с 8-го по 11-й школьники обращаются к ГДЗ. И главная причина – не лень, а страх перед плохими оценками и учебные перегрузки. Подросток не обязан сразу понять и разобраться с каждой темой. Ему надо помогать учиться разбираться самостоятельно, и это то, чему школа не учит совсем. На мой взгляд, победить списывания можно с одной стороны внедрением автоматизации проверки домашних заданий и отчетностей (процессов, которые забирают энергетический и временной ресурс учителя), чтобы высвободить время на более тщательную проработку материала в классе, а с другой — постепенно менять поведение подростков, предлагая вместо готовых решений подумать над логикой этих решений. Нужно делать площадки, куда они будут добровольно приходить и где их можно понемногу мотивировать дополнительными материалами на освоение школьной программы, – отметил управляющий партнер онлайн-школы «Skysmart» Александр Ларьяновский.

При копировании материалов ссылка на сайт обязательна

Дети и домашні завдання: причини списування та можливі шляхи подолання

Статистика навчальної платформи “Skysmart Клас” викликає сумніви у відповідальності школярів щодо виконання домашніх завдань. Згідно з дослідженням, проведеним командою платформи серед 1700 учнів 5-11 класів, старшокласники приділяють все менше уваги цим завданням. Якщо серед п’ятикласників вони регулярно виконуються 98,55% учнів, то серед одинадцятикласників лише 76% займаються домашками щодня. З іншого боку, багатьом дітям потрібна допомога з домашніми завданнями. Найбільш вимагають підтримки учні 8 та 9 класів – 43% та 40% відповідно.

За дослідженням, середні класи більш комфортні для виконання домашніх завдань, але з’являється додаткове навантаження у вигляді підготовки до іспитів, і саме завдання переглядають на другий план. Тільки 32% абітурієнтів вважають, що не можуть самостійно виконати призначене завдання.

Запитання домашніх завдань батьки готові займатися разом з дітьми, але насамперед в початковій та середній школі. 85% учнів п’ятого класу можуть розраховувати на допомогу батьків, але лише третина учнів одинадцятого класу хоча б іноді отримує допомогу від старших. І то не з усіх предметів. Наприклад, батьки все ще можуть допомогти з російською мовою та літературою, але не вистачає знань у англійській, інформатиці та хімії.

Найбільші проблеми виникають під час виконання домашніх завдань з математики, алгебри, геометрії, фізики, російської та англійської мов. Розуміно, що школярі користуються сайтами з готовими домашніми завданнями. І чим ближче до випускних екзаменів, тим більше дітей регулярно використовують такі ресурси: 5 клас – 32%, 6 клас – 43%, 7 клас – 59%, 8 клас – 78%, 9 клас – 82%, 10 клас – 82%, 11 клас – 78%. Найбільш активні восьмикласники, більше 18% зізналися, що відвідують такі сайти для виконання кожного завдання або самостійної роботи.

Для списування “домашок” найпоширенішими є страх отримати погану оцінку. Ця тривога зростає з часом: у 5 класі лише 14% учнів називають цю причину, але вже в 8 класі 38% дітей списують через страх отримати двійку. Друга за популярністю причина – нестача часу. І восьмикласникам тут найважче: кожен третій заявив, що домашніх завдань занадто багато. У 9, 10 і 11 класах ситуація трохи краща – на перевантаженні скаржаться 25%, 26% і 20% учнів відповідно.

Приблизно стільки ж учнів скаржаться на те, що не встигають зрозуміти теми в школі. У 5 класі 3% учнів не встигають запросити вчителя на пояснення, в 6 класі цих уже 8%, в 7 – 13%, в 8 – 20%, в 9 – 27%, в 10 – 27%, а в 11 – 20%.

Гораздо менше тих, хто не бажає поглиблюватися в домашні завдання через їх незацікавленість: у 5 класі на зошит скучають всього 3%, в 6 – 6%, в 7 і 8 – приблизно 8%, в 9 класі – вже 13%, в 10 – 15%, а в 11 – 11%.

Є також ті, хто просто не бачить сенсу в з предмету і тому не хоче витрачати час на його вивчення. Але ця проблема характерна лише для старшокласників, які уже визначилися з ВНЗ та майбутньою кар’єрою. Близько 13% десятикласників та 23% одинадцятикласників заявили, що просто не хочуть витрачати час на “домашку” з певного предмету.

Експерт-коментар:

Списування не є рідкістю, це явище масове. До 7 класу “домашні” завдання виконуються при допомозі батьків, а вже з 8-го по 11-й клас школярі звертаються до сайтів з готовими відповідями. І основна причина – не лінь, а страх отримати погані оцінки і навчальні перевантаження. Підліток не зобов’язаний зразу розуміти і засвоювати кожну тему. Йому потрібно допомагати навчатися та розбиратися самостійно, і цьому уроку школа зовсім не навчає.

На мою думку, боротися зі списуванням можна, з одного боку, шляхом впровадження автоматизації перевірки домашніх завдань та звітності (процесів, які забирають енергетичний та часовий ресурс вчителя), щоб звільнити час для більш ретельної роботи над матеріалом у класі, а з іншого – поступово змінювати поведінку підлітків, пропонуючи замість готових рішень замислитися над логікою цих рішень. Потрібно створювати платформи, куди вони будуть добровільно приходити і де їх можна заохотити додатковими матеріалами на освоєння шкільної програми, – відзначив управляючий партнер онлайн-школи “Skysmart” Олександр Ларьяновський.

Джерело: chechnyatoday.com

ЗАЛИШИТЬ ВІДПОВІДЬ

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Артем Школьний – це видатна постать у світі журналістики та публіцистики і головний редактор сайту Головні Новини, яка відзначається своїм талантом та професіоналізмом у створенні інформаційного контенту. Вже з молодих років виявив великий інтерес до подій, що відбуваються у світі.