Головні Новини

Свіжі новини України та всього Світу

ГДЗ

Роскомнадзор пожизненно заблокировал несколько сайтов с готовыми домашними заданиями для школьников. Причиной блокировки стали жалобы правообладателей.

иски в Мосгорсуд подавало издательство «Экзамен». Причиной стало размещение на этих ресурсах книг с ГДЗ по английскому языку, математике, издания «Все домашние задания за 6 класс» и др.

Расширенный «антипиратский» закон

Напомним, с 1 мая 2015 г. в России вступила в силу расширенная редакция «антипиратского» закона. Она позволяет владельцам прав на все виды контента (кроме фото), через Мосгорсуд добиваться блокировки доступа к ресурсам, нарушающим их права.

Роскомнадзор пожизненно заблокировал сайты с готовыми домашними заданиями для школьников

Сначала Мосгорсуд в ускоренном порядке рассматривает жалобу правообладателя и выносит определение о прекращении нарушения его прав на соответствующем ресурсе. После этого Роскомнадзор предоставляет ресурсу-нарушителю три дня на удаление спорного контента, иначе ресурс попадает в Реестр запрещенных сайтов.

Анатолий Белайчук, Comindware: После внедрения ВРМS количество изменений в оргструктуре должно значительно снизиться
Цифровизация

Со своей стороны, правообладатель в течение двух недель должен подать в Мосгорсуд полноценный иск к ресурсу-нарушителю. Если один и тот же правообладатель выиграет два подряд иска к одному и тому же сайту, то Роскомназор блокирует этот ресурс «пожизненно». В отличие от блокировки по определению Мосгорсуда, «пожизненная» блокировка не подлежит отмене даже в случае удаления с сайта спорного контента.

Борьба со «складчинами»

Летом 2015 г., после того как заработала расширенная редакция «антипиратского» закона, издатели школьных учебников стали активно бороться с сайтами, нарушающими их права. В частности, большое число жалоб в Мосгорсуд подали издательства «Экзамен» и «Учитель».

Илья Владимирович, «Консист Бизнес Групп»: Сейчас можно смело говорить, что альтернативы Jira есть
Импортозамещение

Теперь дело впервые до дошло до «вечной» блокировки.

Параллельно идет борьба с ресурсами, незаконно распространяющими обучающие курсы по самым различным направлениям: от программирования и трейдинга до кройки платьев. В таких случаях жалобы подаются против торрент-трекеров и специализированных ресурсов – «складчин», пользователи которых складываются для совместной покупки дорогостоящих курсов.


Игорь Королев

Рішення Роскомнадзору пожизненно заблокувати деякі сайти з готовими домашніми заданиями для школярів викликає дебати щодо ефективності таких заходів. З одного боку, воно показує певний успіх у боротьбі з порушенням авторських прав та поширенням контенту без відповідних дозволів. Зате з іншого боку, такі блокування можуть мати негативний вплив на доступ до освітнього матеріалу та домашніх завдань для учнів.

Основною причиною блокування цих сайтів стала жалоба іскових осіб, представлених видавництвами “Экзамен” та “Учитель”. Ці видавництва подавали скарги щодо розміщення на цих ресурсах книг з розв’язками домашніх завдань. Згідно з «антипиратським» законом, який вступив в силу з 1 травня 2015 року, власники прав на контент мають можливість через Мосгорсуд заблокувати доступ до ресурсів, що порушують їх права.

Процедура блокування включає розгляд жалоби правовласника Мосгорсудом і виднесення рішення про припинення порушення прав на відповідному ресурсі. Далі Роскомнадзор дає три дні ресурсу-порушнику на видалення спірного контенту, після чого він потрапляє до списку заборонених сайтів. Якщо один та той же правовласник виграє два іски підряд проти того самого сайту, то Роскомнадзор блокує цей ресурс назавжди. Навіть якщо спірний контент буде видалено з сайту, рішення про пожиттєву блокування не скасовується.

Така практика блокування сайтів є частиною загальної боротьби з незаконним поширенням контенту та “складчинами”. “Складчини” – це ресурси, на яких користувачі складаються для спільної покупки вартісних навчальних курсів. Правовласники також скаржаться на торрент-трекери та спеціалізовані ресурси, де поширюються незаконно обучаючі курси по різних напрямках.

Однак, пожиттєва блокування сайтів може мати негативні наслідки. Деякі учні та їх батьки, зокрема, можуть перешкоджати у доступі до необхідного освітнього матеріалу та домашніх завдань. Крім того, можуть виникнути незадоволення щодо обмеження доступу до інформації та порушення свободи доступу до знань.

Очевидно, що практика блокування сайтів буде тривати і будуть прийматись нові рішення щодо нелегального поширення контенту. Але важливо також знайти баланс між захистом авторських прав і забезпеченням доступу до необхідного освітнього матеріалу. Важливо розглядати можливі альтернативні шляхи вирішення цього питання, такі як партнерство між видавництвами та платформами, що надають освітній контент, для забезпечення легального доступу до потрібних матеріалів та сприяння викладанню та навчанню.

Джерело: cnews.ru

ЗАЛИШИТЬ ВІДПОВІДЬ

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Артем Школьний – це видатна постать у світі журналістики та публіцистики і головний редактор сайту Головні Новини, яка відзначається своїм талантом та професіоналізмом у створенні інформаційного контенту. Вже з молодих років виявив великий інтерес до подій, що відбуваються у світі.