Головні Новини

Свіжі новини України та всього Світу

Вчені вперше створили мозковий органоїд з тканини мозку плода
Наука та Техніка

Вчені вперше створили мозковий органоїд з тканини мозку плода

У ньому немає думок, емоцій або свідомості. Це й відрізняє його від справжнього мозку.

Вчені з Нідерландів вперше в історії створили мозковий органоїд з тканини мозку плода, а не зі стовбурових клітин. Про це пише Science Alert.

Він розміром із рисове зернятко. У ньому немає думок, емоцій або свідомості. Це й відрізняє його від справжнього мозку.

Органоїд може стати цінною моделлю для лікування захворювань і розладів мозку, особливо у дітей.

На фото показано органоїд. Стовбурові клітини позначені сірим кольором, а клітини нейронів – від рожевого до жовтого залежно від глибини залягання.

Нагадаємо, у Китаї знайшли гробниці з артефактами віком близько 4,5 тисячі років.

У Туреччині знайшли статую Танцюючої музи, якій понад дві тисячі років
 

Новини від Корреспондент.net в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/korrespondentnet та WhatsApp

Вчені створили мозковий органоїд з тканини мозку плода

Вчені з Нідерландів оголосили про свою нову досягнення – вперше в історії вони створили мозковий органоїд, використовуючи тканину мозку плода, а не стовбурові клітини. Хоча розмір органоїда порівнюється з рисовим зернятком, він може стати цінним інструментом для дослідження та лікування захворювань і розладів мозку, особливо у дітей.

Можливості цього відкриття

Створення мозкового органоїда з тканини мозку плода відкриває безліч можливостей для науковців та лікарів. Органоїд може бути використаний для вивчення функції різних ділянок мозку, а також для тестування ефективності нових ліків та лікувальних методик на реалістичних моделях.

Наприклад, вченим буде можливо вивчити механізми, що лежать в основі розладів, таких як шизофренія або аутизм, що допоможе розробити нові методи лікування та покращити життя пацієнтів. Крім того, це відкриття може також сприяти розвитку персоналізованої медицини, де лікування буде вироблятися враховуючи індивідуальні властивості конкретного пацієнта.

Етичні питання та майбутнє досліджень

Створення мозкового органоїда з тканини мозку плода як інструменту дослідження припускає ряд етичних питань. Можливо, необхідно знайти баланс між можливостями цього методу та його використанням у відношенні життя та добробуту плоду.

Майбутнє для цього нового напряму досліджень здається багатогранним та цікавим. Ще більше нових можливостей можна очікувати, коли вчені зможуть створювати мозкові органоїди з інших видів клітин та в різних етапах розвитку. Це може допомогти вирішити багато загадкових питань, пов’язаних з функціонуванням мозку, і подолати такі невиліковні захворювання, як альцгеймерська хвороба та хвороба Паркінсона.

Створення мозкового органоїда з тканини мозку плода є новим кроком в дослідженні мозку та лікуванні його захворювань. Можливості цього відкриття ще не повністю досліджені, але вони вже дають змогу надіятися на проривні рішення в медицині та нейробіології.

Джерело: ua.korrespondent.net

ЗАЛИШИТЬ ВІДПОВІДЬ

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Артем Школьний – це видатна постать у світі журналістики та публіцистики і головний редактор сайту Головні Новини, яка відзначається своїм талантом та професіоналізмом у створенні інформаційного контенту. Вже з молодих років виявив великий інтерес до подій, що відбуваються у світі.