Головні Новини

Свіжі новини України та всього Світу

Вчені  воскресили  динозавра, який жив 124 млн років тому
Наука та Техніка

Вчені воскресили динозавра, який жив 124 млн років тому

Результати можуть бути переконливим доказом того, як пір’ясті пір’я на протокрилах і хвостах використовувалися динозаврами та чому вони взагалі розвинулися у тварин.

Дослідники створили спеціального робота-динозавра, аби зрозуміти, як саме цей вид використовував свої протокрила. Про це пише IFLScience.

“Відомо, що багато мініатюрних непташиних динозаврів володіли крилами, проте перисте пір’я траплялося лише в однієї групи, що отримала назву Pennaraptora. Це пір’я було присутнє на їхніх протокрилах (примітивних крилах, занадто крихітних, щоб використовувати їх для польоту) і хвостах, часто забарвлених у контрастний малюнок. Функція протокрил у динозаврів досі викликає суперечки серед дослідників, автори дослідження вважають, що демонстрація оперення, імовірно, могла бути використана під час полювання, щоб виманити здобич із укриття”, – кажуть вчені.

Відомо, що Pennaraptora були комахоїдними та всеїдними, а також використовували тактику залякування видобутку, щоб виманити її з укриття. Така поведінка все ще спостерігається в деяких птахів, які нині живуть, наприклад, каліфорнійської земляної зозулі (Geococcyx Californianus) і багатоголосого пересмішника (Mimus Polyglottos).

Прототипом роботизованого динозавра став пеннарапторський динозавр Caudipteryx, який жив на Землі близько 124 мільйонів років тому. Палеонтологи припускають, що його розміри иожна порівнгяти з розмірами павича.

“Результати дослідження свідчать про те, що 93% протестованих коників тікали, коли робот використовував протокрила, і лише 47% комах тікали, коли крила не використовувалися роботом. Також було виявлено значний зв’язок між білими плямами на крилах і пір’ям на хвості та ймовірністю того, що коники втечуть”, – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, раніше археологи знайшли останки істоти, зростом чотири метри. Передбачається, що це могла бути снігова людина.

Археологи знайшли морду динозавра, покриту шкірою

 

Новини від Корреспондент.net в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/korrespondentnet та WhatsApp

Результати останнього дослідження, яке полягало в створенні робота-динозавра, дають нові уявлення про те, як саме динозаври використовували свої протокрила. Виявляється, що у непташиних динозаврів пір’я на протокрилах та хвостах виконувало декілька функцій. Перш за все, це оперення могло бути використана під час полювання, щоб виманити здобич із укриття. Така поведінка спостерігається і у сучасних птахів, які також використовують тактику залякування для здобуття їжі.

Дослідження виявило, що коли робот-динозавр використовував протокрила, більшість протестованих коників тікали, а коли цих крил не використовували, тікали меншість комах. Це свідчить про те, що наявність пір’я на протокрилах мала значний вплив на поведінку здобичі. Крім того, в дослідженні було виявлено зв’язок між білими плямами на крилах робота-динозавра і пір’ям на його хвості, що збільшувало ймовірність того, що коники будуть втікати.

У цьому контексті, важливо зазначити, що Pennaraptora були комахоїдними та всеїдними, а також використовували тактику залякування видобутку. Так що цей використання протокрил може бути пов’язане саме з таким харчуванням та полюванням на комах.

Оскільки прототипом робота-динозавра став динозавр Caudipteryx, який мав розміри приблизно такі ж, як розміри павича, можна припустити, що цей вид динозаврів також мав схожу стратегію полювання з привабленням здобичі за допомогою пір’ястих протокрил на своєму тілі.

Дослідження робота-динозавра внесло значний внесок у наші знання про еволюцію та поведінку динозаврів. Але є ще багато невідомих питань, які залишаються без відповіді. Наприклад, як саме пір’я на протокрилах та хвостах розвивалося у динозаврів? Чи впливала на це середовищна або соціальна обстановка? Як саме цей вид птахів практикував тактику залякування видобутку? Важливо продовжувати проводити дослідження, щоб отримати більше відповідей на ці запитання і дізнатися більше про життя цих захоплюючих істот, якими були динозаври.

Джерело: ua.korrespondent.net

ЗАЛИШИТЬ ВІДПОВІДЬ

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Артем Школьний – це видатна постать у світі журналістики та публіцистики і головний редактор сайту Головні Новини, яка відзначається своїм талантом та професіоналізмом у створенні інформаційного контенту. Вже з молодих років виявив великий інтерес до подій, що відбуваються у світі.